Blog

Ενδιαφέροντα Facts για τα αυτοκίνητα! No 2

December 3, 2015

H συνέχεια της λίστας με τα ενδιαφέροντα facts γύρω από τα αυτοκίνητα! Για Soferines και μη! Διαβάστε εδώ το τελευταίο τεύχος της Soferina διαδικτυακά.

Για το πρώτο μέρος πατήστε εδώ.

Fact #1

fact 13

Τα αυτοκίνητα, όσο και αν είναι βολικά και ευχάριστα να τα οδηγούμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επικίνδυνα αν δε χρησιμοποιηθούν σωστά. Τα δυστυχήματα στους δρόμους συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους και να τραυματίζονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα είναι 1 στις 5.000. Αν το καλοσκεφτείτε, 1 στους 5000 ανθρώπους είναι υπερβολικά μεγάλο ποσοστό, για κάτι που μπορεί να ελεγχθεί και να προσεχθεί. Οδηγείτε συνετά και προσεκτικά, χρησιμοποιείτε πάντα ζώνες στα αυτοκίνητα και προστατευτικό εξοπλισμό στα μηχανάκια.

Fact #2

fact 14

Ένα από τα πιο αγαπημένα εξαρτήματα του αυτοκινήτου παγκοσμίως είναι φυσικά το ραδιόφωνο. Ποιος δεν απολαμβάνει μακρινά ταξίδια ή γενικά βόλτες με το αυτοκίνητο, με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση για να ηρεμήσει και να ξεδώσει; Προφανώς το ραδιόφωνο εμφανίστηκε πολύ αργότερα σαν έξτρα λειτουργία του αυτοκινήτου. Την πρώτη, λοιπόν, φορά που παρουσιάστηκε το ραδιόφωνο, μερικές πόλεις και πολιτείες θέλησαν να το απαγορεύσουν, με την πρόφαση ότι θα αποσπούσε την προσοχή των ανθρώπων κατά την οδήγηση, με αποτέλεσμα την αύξηση των ατυχημάτων. Ευτυχώς, σήμερα δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα γύρω από αυτό, καθώς όλοι μας έχουμε συνηθίσει με το ραδιόφωνο, και δύσκολα θα το αποχωριζόμασταν.

Fact #3

fact 15

Εντάξει παραδεχτείτε το, το αυτοκίνητο σας δεν είναι πάντα στην καλύτερη και πιο καθαρή του κατάσταση. Πέρα από κάποια άτομα που ασχολούνται φανατικά με το όχημα τους (και συνεπώς το βλέπουν πιο πολύ σαν ναό παρά σαν μεταφορικό μέσο), τους υπόλοιπους δεν τους ενδιαφέρει και πολύ εάν το αυτοκίνητο τους είναι και λίγο σκονισμένο ή βρώμικο. Όλως παραδόξως, αν ζούσατε στη Ρωσία, θα τελούσατε ποινικό αδίκημα, καθώς εκεί, είναι παράνομο, να οδηγείς το αυτοκίνητο σου βρώμικο!

Fact #4

fact 16

Όπως προείπαμε, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί εύκολα να μειωθεί δραματικά, αν οι οδηγοί αυξήσουν την προσοχή τους και την προστασία που λαμβάνουν απέναντι σε αυτά. Συγκεκριμένα, ο κύριος λόγος θανάτου για τους Αμερικάνους ηλικίας κάτω των 35 ετών, είναι τα ατυχήματα. Για το καλό όλων μας, ας μη φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και ας δώσουμε παραπάνω προσοχή στους δρόμους. Το αυτοκίνητο είναι εργαλείο, όχι παιχνίδι.

Fact #5

fact 17

Όση ελευθερία και ευελιξία σας δίνει ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, άλλο τόσο ενοχλητική είναι η διαδικασία να το γεμίζετε με καύσιμα κάθε τρεις και λίγο! Ειδικά με τις τιμές που έχει φτάσει η βενζίνη, κάθε επίσκεψη σε ένα βενζινάδικο είναι όλο και πιο βασανιστική. Παρ’όλα αυτά, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν, αποφάσισε ότι ο κάθε οδηγός αυτοκινήτου, δικαιούται μηνιαίως 120 λίτρα δωρεάν βενζίνης για τις μετακινήσεις του!

Fact #6

fact 18Στην Ελλάδα, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, ήταν πολύ σύνηθες φαινόμενο κάθε οικογένεια να έχει πάνω από 1 αυτοκίνητο στην κατοχή του. Όσο μεγάλωνε η οικογένεια, τόσο αυξανόταν και το νούμερο των αυτοκινήτων στη χώρα. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν και χειρότερα δείγματα σε αυτό το φαινόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως υπερκατανάλωση. Στο Los Angeles, το πλήθος των αυτοκινήτων έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των κατοίκων!

Fact #7

fact 19

Το σύστημα αυτόματης πλοήγησης είναι άλλη μία ευχάριστη λειτουργία των αυτοκινήτων που έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στα καινούρια μοντέλα. Γιατί να παιδευόμαστε προσπαθώντας να έχουμε χαμηλή κατανάλωση και να κουραζόμαστε σε μεγάλα ταξίδια πατώντας συνεχόμενα το γκάζι για μεγάλες περιόδους προσεκτικά; Το σύστημα αυτόματης πλοήγησης είναι εδώ για να μας λύσει τα χέρια (αν και δεν ενδείκνυται για μετακινήσεις μέσα στην πόλη). Στοιχηματίζω όμως ότι δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι ο εφευρέτης του πολυαγαπημένου συστήματος πλοήγησης ήταν τυφλός!

Fact #8

fact 20

Όλοι μας λατρεύουμε τις βόλτες με τα αυτοκίνητα και συνεπώς μπορούμε να συγκρίνουμε ποιος είναι ο μεγαλύτερος λάτρης τους, συγκρίνοντας τα χιλιόμετρα που γράφει το κάθε όχημα! Το αυτοκίνητο με τα περισσότερα καταγεγραμμένα χιλιόμετρα συμπλήρωσε συνολικά 4.586.630 χιλιόμετρα! Απλά προσπαθήστε να αναλογιστείτε λίγο για τη απόσταση μιλάμε!

Fact #9

fact 21

Σας αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα; Είστε λάτρης της ταχύτητας και της αδρεναλίνης; Τότε η Bugatti Veyron Super Sport είναι σίγουρα το ιδανικό (και ονειρεμένο φυσικά καθώς είναι πανάκριβο) αυτοκίνητο για εσάς. Με τη δυνατότητα να πιάσει μέχρι και 431 χιλιόμετρα ανά ώρα (ναι καλά διαβάσατε), καθίσταται το πιο γρήγορο και παράλληλα νόμιμο αυτοκίνητο στην κατηγορία street.

Fact #10

fact 22

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιούνται περισσότερο ελαφρύτερα υλικά στο σκελετό των αυτοκινήτων, για εξοικονόμηση χρημάτων στα υλικά, καθώς επίσης και για τη χαμηλότερη κατανάλωση του αυτοκινήτου σε βενζίνη ή πετρέλαιο. Η πρώτη όμως εφαρμογή αυτού του σχεδίου, ξεκίνησε το 1941 από τον Henry Ford, ο οποίος συνεργάστηκε με τον επιστήμονα-βοτανολόγο George Washington Carver και μαζί δημιούργησαν ένα σκελετό αυτοκινήτου εξ’ολοκλήρου από όσπρια σόγιας! Ο εν λόγο σκελετός ήταν 100% πλαστικός και δημιουργήθηκε με αφορμή τη μαζική συγκομιδή μετάλλου κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα σχέδια του συγκεκριμένου μοντέλου δυστυχώς χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων αλλά φαίνεται πως οι σύγχρονοι επιστήμονες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για να ξαναβρούν τα χαμένα μυστικά!

Fact #11

fact 23

Θυμάστε παλιότερα, τους ήχους των αυτοκινήτων; Εκκωφαντικοί. Περνούσαν από ήσυχες γειτονιές και τις σηκώνανε στο πόδι! Βεβαίως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα τεράστια άλματα της, οι νέοι κινητήρες έχουν καταλήξει να μην ακούγονται αν δεν καταβάλει κάποιος προσπάθεια για να τους ακούσει. Με την ηχομόνωση που υπάρχει στα νέα οχήματα, και τους ήσυχους κινητήρες, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ηχεία για να δημιουργήσουν τον “ήχο” της μηχανής πλέον! Ενώ παλιότερα ακούγαμε τα αυτοκίνητα είτε το θέλαμε είτε όχι, τώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία για να το καταφέρουμε. Τέλος, τα περισσότερα “μουγκρητά” των νέων και σκληρών κινητήρων είναι όλα ψεύτικα, καθώς οι κινητήρες είναι τόσο αθόρυβοι που με το ζόρι ακούγονται.

Πηγή: http://www.factslides.com/