Blog

Sutil και Magnussen στηρίζουν τη “νέα εποχή” της F1

March 11, 2014

Η νέα σεζόν στη Formula 1 είναι πια προ των πυλών, με το πρώτο Grand Prix να λαμβάνει χώρα στις 16 Μαρτίου στη Μελβούρνη. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που, μετά τις αλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύσουν από φέτος, έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το κατά πόσον το αγώνισμα θα παραμείνει ελκυστικό στο κοινό και θα συνεχίσει να συναρπάζει τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού ανά την υφήλιο. Οι φόβοι για μείωση της ταχύτητας και του θεάματος δεν είναι πάντως αβάσιμοι, ενώ και άλλες αλλαγές, όπως το όριο των 100 kg στα καύσιμα των μονοθεσίων, προϊδεάζουν για συντηρητικές τακτικές από πλευράς οδηγών και ομάδων. Οι ανησυχίες εντάθηκαν από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί οδηγοί κατά τις δοκιμές, όμως δεν είναι όλοι απαισιόδοξοι.

“Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω προς τι όλη αυτή η αρνητική προδιάθεση σχετικά με τους νέους κανονισμούς και τη μορφή που θα πάρει η Formula 1”, σχολίασε στο ESPN ο πιλότος της Sauber, Adrian Sutil. “Είναι καλό να αλλάζουν τα πράγματα, είναι μια νέα πρόκληση για όλους μας. Είχαμε για πολλά χρόνια τους V8 κινητήρες, τώρα με τους V6 θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Μπορεί τα μονοθέσια να είναι προς το παρόν λίγο πιο αργά, ωστόσο βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη νέα F1, μου θυμίζει αγώνες αντοχής. Θα προσπαθείς να κρατηθείς ψηλά στην πίστα, περιμένοντας την εντολή και την κατάλληλη στιγμή να πιέσεις στα όρια. Η οδήγηση παραμένει δύσκολη και ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί: μιλάμε ακόμα για την Formula 1, είναι ακόμα η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού”, κατέληξε ο 31χρονος Γερμανός.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο νεαρός Kevin Magnussen της McLaren. Ο 21χρονος πιλότος ανυπομονεί να κάνει το ντεμπούτο του στη Μελβούρνη και υπογραμμίζει ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι ικανότητες των οδηγών. “Ονειρευόμουν να βρεθώ στη θέση του οδηγού ενός μονοθεσίου της F1 από μικρό παιδί”, δήλωσε ο Magnussen, ο πατέρας του οποίου, Jan, έτρεχε σε αγώνες της F1 τη δεκαετία του ’90. “Πραγματικά ανυπομονώ, δεν νιώθω φόβο ούτε και άγχος – βασικά νιώθω άγχος, όλοι νιώθουν, αλλά όχι με την κακή έννοια – και νομίζω ότι είμαι έτοιμος. Πιστεύω πως έχουμε πολλά να σκεφτούμε στο νέο πρωτάθλημα, με όλες τις αλλαγές που έχουν μπει σε ισχύ. Θεωρώ όμως ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς οι νέοι κανονισμοί και τα νέα μονοθέσια δίνουν μεγάλη έμφαση στις ικανότητες και την οξυδέρκεια των οδηγών. Περισσότερη ροπή, περισσότερη προσοχή στα ελαστικά, στα καύσιμα, περισσότερη ευαισθησία στο γκάζι. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, είναι όμως κάτι το συναρπαστικό”, σχολίασε ο νεαρός Δανος.

Το σίγουρο είναι ότι οι ερωτήσεις σχετικά με τους νέους κανονισμούς και το κατά πόσον θα βοηθήσουν ή θα πλήξουν το γόητρο και το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος δεν είναι λίγες, και ο καιρός των απαντήσεων που οφείλουν οι κατασκευαστές και οι οδηγοί πλησιάζει. Λίγες μέρες ακόμα υπομονή, και στην πίστα της Μελβούρνης θα δούμε τι ισχύει και τι όχι στην πράξη.