Χριστουγεννιάτικη συνταγή No3 – Προσφορά Meat&Doria μακαρόνια LEONESSA
Paccheri au gratin
Ογκρατέν με σπανάκι και ποικιλία ελληνικών τυριών
Υλικά:
Για 4 άτομα
½ πακέτο ζυμαρικά Leonessa Paccheri
300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού, 250 γρ.
100 γρ. μελίχλωρο τυρί Λήμνου
Λίγο αλάτι για το σπανάκι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 μπουκάλι σάλτσα ντομάτας (σε 3 φλυτζάνια περίπου ντοματοχυμό προσθέτουμε και 1 φλυτζάνι νερό)
4 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
Λίγη πασπαλισμένη ζάχαρη
2 κουτάλια της σούπας ξύδι από καλό κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Για την επιφάνεια
200 γρ. μοτσαρέλα Αμφιλοχίας τριμμένη
4 κουτάλια της σούπας γάλα πλήρες
1 κομμάτι βούτυρο σε κομματάκια, 50 γρ.
50 γρ. κουκουνάρι
Διαδικασία:
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 15 λεπτά. Να μείνουν λίγο «αλ ντέντε», να κρατούν δηλαδή λίγο γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα διατηρούμε, αραιά τοποθετημένα σε μια πιατέλα μέχρι το γέμισμα.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα με το νερό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προς το τέλος ρίχνουμε το ξύδι. Προσθέτουμε τα φυλλαράκια βασιλικού λίγο πριν το σβήσιμο της φωτιάς.
- Στύβουμε το φρεσκοπλυμένο και καθαρισμένο σπανάκι με αλάτι για να φύγουν οι πολλοί χυμοί του. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε με το σπανάκι, τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Γεμίζουμε ένα ένα τα ζυμαρικά με ένα κουταλάκι του γλυκού και πιέζουμε λίγο τις άκρες να κλείσουν.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα σε βαθύ μακρόστενο ταψάκι και αραδιάζουμε κοντά το ένα με το άλλο τα γεμιστά ζυμαρικά.
- Σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε το τυρί μοτσαρέλα ίσα που να αρχίζει να δημιουργείται μια κρεμώδη υφή. Το απλώνουμε πάνω στα ζυμαρικά.
- Πασπαλίζουμε με κουκουνάρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C /180⁰αέρα για 20 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό. Πεντανόστιμο και τη δεύτερη ημέρα!