Blog

Ενδιαφέροντα Facts για τα αυτοκίνητα! No 3

December 11, 2015

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της  λίστας των παράξενων facts γύρω από τα αυτοκίνητα! Για Soferines και μη! Διαβάστε εδώ το τελευταίο τεύχος της Soferina διαδικτυακά.

Fact #1

fact 24

Μπορεί να ζούμε σε μία από τις ωραιότερες χώρες του πλανήτη, έχουμε όμως οι Έλληνες και κάποια αρνητικά στοιχεία, ειδικά στην οδήγηση. Πόσες φορές, ενώ είστε στο φανάρι και περιμένετε, δεν έχετε ακούσει κορνάρισμα από το πίσω αυτοκίνητο, έστω και αν το φανάρι μόλις άναψε πράσινο; Πόσες φορές σας κόρναραν χωρίς λόγο στο δρόμο, επειδή κάποιος βιαστικός θεωρεί ότι πάτε αργά σε ένα δρόμο μέσα στην πόλη, (ο οποίος έχει όριο ταχύτητας 30, έτσι για να τα λέμε και αυτά) ασχέτως αν εσείς έχετε ξεπεράσει ήδη το όριο; Εντάξει δεν είπαμε να πηγαίνουμε και με 10 αλλά μέχρι ένα σημείο τα γκάζια μέσα στη πόλη. Αν και στην Ελλάδα έχουμε κάποιους νόμους γύρω από το κορνάρισμα, στην Αμερική, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, το κορνάρισμα θεωρείτε παράνομο όλες τις ώρες, και υπάρχουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Fact #2

fact 25

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος ανακάλυψε τη ζώνη ασφαλείας; Παρ’όλο που όλα τα αυτοκίνητα είχαν κάποιου είδους προστασία, η Volvo πρώτη ανακάλυψε τη συγκεκριμένη πατέντα με τη ζώνη 3 σημείων. Ενώ ήταν η καλύτερη συγκριτικά με τις άλλες και θα μπορούσε να βγάζει λεφτά, πουλώντας την πατέντα στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Volvo, για χάρη της ασφάλειας, τη μοίρασε δωρεάν και στους υπόλοιπους παραγωγούς. Εκτιμάται ότι η χρήση της ζώνης ασφαλείας σώζει μία ζωή κάθε 6 λεπτά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Volvo για την ανιδιοτελή πράξη της στο βωμό της ασφάλειας.

Fact #3

fact 26

Το που παρκάρετε το αυτοκίνητο σας το φαντάζομαι, παντού. Έλληνες είμαστε. Όλα τα σημεία είναι σημεία πάρκινγκ! Έχετε αναλογιστεί όμως το πόσο καιρό περνάει το αυτοκίνητο σας παρκαρισμένο; Αρκετό, τώρα που το σκέφτεστε καλύτερα. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το κάθε αυτοκίνητο, (εντάξει δε μιλάμε για τους ταξιτζίδες που δε το αφήνουν ποτέ σε ησυχία) περνάει περίπου το 95% του χρόνου του παρκαρισμένο!

Fact #4

fact 27

Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο ατύχημα; Ελπίζω πως όχι και εύχομαι να μη βρεθείτε ποτέ. Παρ’όλα αυτά, έστω και μικρό να ήταν, θυμάστε ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση; Να πατήσετε το φρένο; Να στρίψετε το τιμόνι για να βγείτε από την πορεία του άλλου οχήματος και να αποφύγετε τη σύγκρουση; Άν υπήρξε κάποια αντίδραση, όποια και αν ήταν αυτή, τότε βρίσκεστε στο 60% του πληθυσμού με καλά αντανακλαστικά. Αυτό επειδή, σύμφωνα με έρευνες, το 40% του πληθυσμού που βρέθηκε σε κάποιο ατύχημα, δεν αντέδρασε καθόλου! Δηλαδή, 2 στους 5 οδηγούς είτε δεν πρόλαβαν. είτε πάγωσαν από το φόβο. Τα καλά αντανακλαστικά μπορούν όχι μόνο να σας σώσουν σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά ακόμα και να αποφύγουν το ατύχημα εξ’ολοκλήρου!

Fact #5

fact 28

Με όλες τις συζητήσεις για την πράσινη ανάπτυξη και την οικολογική επαγρύπνηση των ανθρώπων, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας κοινότητας. Όλοι μιλάνε για προσεκτική χρήση των αυτοκινήτων, για συνεχής ελέγχους των εκπομπών των ριπών, για service ώστε να είναι λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον κτλ. Επίσης, τα καινούρια ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα που είναι η νέα λέξη της τεχνολογίας, δημιουργούνται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Οπότε, θα φανταζόσασταν ποτέ, ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, τα αυτοκίνητα θεωρούνταν η “πράσινη” λύση στη μετακίνηση; Αυτό συνέβη, καθώς οι άμαξες με τα άλογα είχαν ένα κακό. Οι ακαθαρσίες των αλόγων προκαλούσαν τέτοια μόλυνση μέσα στις πόλεις, (για να μη μιλήσουμε για τη μυρωδιά που φαντάζομαι ήταν ανυπόφορη) στο σημείο να προωθούν τα αυτοκίνητα σαν την οικολογική πρόταση της εποχής!

Fact #6

fact 29

Όλοι μας ανεξαιρέτως αγαπάμε την ελευθερία και την ευελιξία που μας δίνει ένα αυτοκίνητο. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να το πάρεις και να βγεις για μια βόλτα, να ξεφύγεις λίγο απ’ τα προβλήματα και τις έγνοιες σου, έστω για 5-10 λεπτά! Αυτές όμως οι διευκολύνσεις έρχονται με ένα τίμημα. Τα κόστη συντήρησης ενός αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά υψηλά, ειδικότερα στις μέρες μας. Βενζίνες, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες αυτοκινήτου, service, μικροεπισκευές κλπ. Αν και δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε ακριβώς το κόστος του να έχεις αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Αμερική, το μέσο ετήσιο κόστος συντήρησης αυτοκινήτου είναι 8.876 $ κάθε χρόνο. Τουλάχιστον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν και χειρότερα!

Fact #7

fact 30

Έχετε δει ποτέ ένα αυτοκίνητο που οδηγάει και περιφέρεται μόνο του; Μοναδική εμπειρία και αρκετά αστεία μπορώ να πω. Αν έχετε δει ποτέ το Google Street View, είναι ένα παράδειγμα τέτοιου είδους αυτοκινήτων. Μικρά, ασυνήθιστα και περίεργα. Όχι όμως πιο περίεργα από το παρακάτω. Το 2012 η Νεβάδα της Αμερικής, έγινε η πρώτη πολιτεία που εξέδωσε άδεια κυκλοφορίας για αυτόματα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς! Αν το καλοσκεφτείτε, αυτό σημαίνει ότι μία πολιτεία έκρινε σωστό να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας για ένα όχημα το οποίο δεν έχει καν οδηγό!

Fact #8

fact 31

Αν έχετε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή σας camping, και ιδιαίτερα ελεύθερο, χωρίς την άνεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ξέρετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε για να ετοιμάσετε ένα γεύμα. Λοιπόν, σας έχω την κατάλληλη λύση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατό όχι μόνο να ετοιμάσεις, αλλά και να μαγειρέψεις ένα γεύμα μέσα σε μια μηχανή αυτοκινήτου, από τη ζέστη που παράγει ο κινητήρας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχετε την υπομονή και τη θέληση να οδηγήσετε αρκετή ώρα και να κάψετε μία ποσότητα βενζίνης γι’ αυτό το σκοπό. Δε θέλετε να φάτε το φαγητό σας ωμό ή κακοψημμένο!

Fact #9

fact 32

Πιο πάνω αναφέρθηκε ότι το κάθε αυτοκίνητο έχει περίπου 30.000 διαφορετικά μικρά ή μεγάλα εξαρτήματα. Φανταστείτε κάθε φορά που ένα εξάρτημα, μικρό ή μεγάλο, χαλούσε να το πετούσαμε στα σκουπίδια. Αν το συνδυάσετε με τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον πλανήτη τότε βλέπετε ότι πραγματικά θα υπήρχαν υπερβολικά πολλά σκουπίδια, καθώς και πολύ λίγο εκμεταλλεύσιμο διαθέσιμο μέταλλο. Τη λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται να φέρει η ανακύκλωση υλικών. Το 80% των εξαρτημάτων του αυτοκινήτου είναι ανακυκλώσιμο. Οπότε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε κάποιο εξάρτημα, σκεφτείτε την ανακύκλωση, για το καλό του πλανήτη και την πράσινη ανάπτυξη.

Fact #10

fact 33

Τη σημερινή εποχή, οι κινητήρες των οχημάτων μπορεί να κινούνται με διάφορους τρόπους. Πετρέλαιο, βενζίνη, υδρογόνο, ρεύμα κλπ. Βεβαίως τα 2 πιο καθιερωμένα είναι η βενζίνη και το πετρέλαιο, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στις αρχές του 20 αιώνα, το 40% των αμερικάνικων αυτοκινήτων τροφοδοτούνταν από ατμό, το 38% από ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μόνο το 22% χρησιμοποιούσε βενζίνη για τις μετακινήσεις του.

Fact #11

fact 34Όλοι εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να οδηγούμε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου, να έχουμε το τιμόνι από την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου να κοιτάμε πρώτα αριστερά πριν βγούμε από ένα δρόμο κλπ. Υπάρχουν όμως και αυτοί που τα κάνουν όλα ανάποδα, οι “αριστεροί οδηγοί“. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το ποσοστό αυτών των “ανάποδων” ανθρώπων; Εγώ πέραν της Κύπρου και της Αγγλίας δεν ήξερα κάποιον άλλον να πω την αλήθεια μου. Λοιπόν, το 35% του συνολικού πληθυσμού οδηγάει στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Αυτό αντιστοιχεί σε 1 στους 3 οδηγούς!

Πηγή: http://www.factslides.com/