Blog

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σ’ ένα δρόμο του Παλέρμο!

November 4, 2014

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε στις 31 Οκτωβρίου τις πόρτες του και θα καλωσορίσει κάθε σινεφίλ της πόλης (και όχι μόνο) μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου! Η επέτειος των 55 ετών σημαίνει πολλά για το Φεστιβάλ, καθώς η αντοχή που επιδεικνύει στον χρόνο πιστοποιεί τόσο την εξέλιξη του όσο και τη βιωσιμότητά του. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεσπόζει στα Βαλκάνια ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αξιόλογων ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ορισμένα σημαντικά πρόσωπα έχουν την τιμητική τους: ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης Ρόι Άντερσον, πρόσφατα θριαμβευτής στη Βενετία, η ιέρεια του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Χάνα Σιγκούλα, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μούντρουτσο που κέρδισε το βραβείο του τμήματος Ένα κάποιο βλέμμα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ και ο Ραμίν Μπαχρανί, ένας από τους πλέον ταλαντούχους νέους εκπροσώπους του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά. Παράλληλα, το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί το αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι 20 ταινίες που επέλεξε το ίδιο το κοινό του φεστιβάλ κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας μεταξύ 200 ταινιών που είχαν προεπιλεγεί. Συνολικά, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στις αίθουσές του 36 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους, 16 μικρού μήκους (βραβευμένες από το Φεστιβάλ της Δράμας), ενώ παράλληλα 10 ελληνικά projects θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς.

Εμείς στην Ancom, μέσα στη γενικότερη φεστιβαλική διάθεση που μας διακατέχει αυτές τις υπέροχες μέρες στην πόλη μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη και τη μεγάλη μας αδυναμία: το αυτοκίνητο! Για αυτό θα σας δώσουμε και λίγες πληροφορίες παραπάνω για την ταινία Σ’ ένα δρόμο του Παλέρμο (Via Castellan Bandiera, της Emma Dante), που διαθέτει και την “αναμέτρηση” δύο αυτοκινήτων σε ένα στενό δρομάκι, και έντονο ιταλικό άρωμα, και το απαραίτητο “ειδικό βάρος”, μιας και στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας πήρε 5 βραβεία, ενώ ήταν υποψήφια και για τον Χρυσό Λέοντα!

Η πλοκή ξετυλίγεται, όπως προδίδει ο τίτλος, στην ιταλική πόλη του Παλέρμο, όπου μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα η Ρόζα και η Κλάρα φθάνουν για το γάμο ενός φίλου. Οι δύο γυναίκες χάνονται στους δρόμους της πόλης και καταλήγουν, οδηγώντας ένα Φίατ Μούλτιπλα, σ’ ένα αδιέξοδο: στην οδό Καστελάνα Μπαντιέρα. Την ίδια στιγμή, ένα Φίατ Πούντο με οδηγό τη Σαμίρα και επιβάτες ολόκληρη την οικογένεια Καλαφιόρε, μπαίνει στον ίδιο δρόμο από την αντίθετη κατεύθυνση. Ούτε η Ρόζα, που κάθεται πίσω απ’ το τιμόνι του Μούλτιπλα, ούτε η Σαμίρα, μια ηλικιωμένη και πεισματάρα γυναίκα που οδηγεί το Πούντο, είναι πρόθυμες να δώσουν προτεραιότητα η μία στην άλλη. Κι ενώ η οικογένεια Καλαφιόρε αποσύρεται στο παράνομο κτίριο όπου ζουν κι εκεί αρχίζουν να στοιχηματίζουν, με τη συνενοχή των γειτόνων τους, γύρω από το ποια από τις δύο οδηγούς θα επικρατήσει σε αυτήν την “αναμέτρηση”, η Κλάρα αποφασίζει να παρατήσει το Μούλτιπλα για να συνεχίσει την εξερεύνηση του Παλέρμο με το σκούτερ του Νικολά, του βενιαμίν της οικογένειας Καλαφιόρε που προθυμοποιείται να τη συνοδεύσει. Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο, αλλά οι δύο γυναίκες αντιστέκονται στην πείνα, στη νύστα και στη δίψα, υποκύπτοντας σ’ ένα παράλογο πείσμα!

Η δημιουργός Emma Dante, που κρατάει για τον εαυτό της το ρόλο της Ρόζα, κατορθώνει μέσα από το μαύρο χιούμορ της ταινίας της να αποδώσει τις αντιθέσεις της γενέτειρας πόλης της, του Παλέρμο, καθώς και της μοναδικής σε ταμπεραμέντο και ιδιοσυγκρασία σισιλιάνικης κοινωνίας του. Γυρισμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε έναν και μόνο δρόμο, η ταινία κατορθώνει να μην αποπνέει τίποτα το κλειστοφοβικό ή περιορισμένο μέσα από το γρήγορο ρυθμό και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της, ενώ η Dante κατορθώνει να οδηγήσει την ιστορία της σε ένα δυνατό, στιβαρό φινάλε. Τα όσα εκτυλίσσονται Σ’ ένα δρόμο του Παλέρμο είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα τα παρακολουθήσουμε την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, στις 15:45 το μεσημέρι στο Ολύμπιον. Ελάτε να μας κάνετε παρέα, λίγες μόνο ώρες πριν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μάς αποχαιρετίσει και το σινεφίλ ραντεβού ανανεωθεί για το 2015!