Blog

Άκρως επιτυχημένη η 79η ΔΕΘ!

September 18, 2014

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 79η ΔΕΘ, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη λήξη της λειτουργίας της Έκθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η προσέλευση περισσότερων από 255.000 επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός συνιστά αύξηση της τάξης του 38,1% σε σχέση με πέρσι και 132,3% σε σχέση με την προσέλευση που σημειώθηκε το 2012! Το γεγονός, εξάλλου, ότι επτά στους δέκα επισκέπτες ήταν νέοι μεταξύ 15 και 38 ετών καταδεικνύει ότι η ΔΕΘ περνά στη συνείδηση της νεότερης γενιάς ως ένας οργανισμός ζωντανός και σύγχρονος.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και η συμμετοχή αρκετών ξένων εταιρειών, με των αριθμό των προερχόμενων από την Κίνα να φτάνει τις 19. Η έκρηξη των ενθαρρυντικών αριθμών δε σταματά εδώ, καθώς 35% των εκθετών αποτελούνταν από ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες εκθέσεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν και πάλι στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα δε με τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης, το ποσοστό των επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου που πήραν μέρος στην Έκθεση και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν και στην επόμενη, επετειακή 80η ΔΕΘ που θα λάβει χώρα το 2015 ξεπέρασε το 90%, ενώ το 62% δήλωσαν ευχαριστημένοι από τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν και τις συνεργασίες που έκλεισαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το 95% των ερωτηθέντων έμειναν άκρως ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα της ΔΕΘ, ενώ ποσοστό 85,5% και 81% αντίστοιχα χαρακτήρισε ως πολύ καλές τις υπηρεσίες του ΕΕΘ και της ΔΕΘ-Helexpo στη διάρκεια της Έκθεσης.

Εν τω μεταξύ, οι δράσεις της ΔΕΘ δεν σταματούν: στο περίπτερο 14, μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την έκθεση του CERN και να διεισδύσουν, εκτός από τα άδυτα του σύμπαντος, και στο μέλλον της τεχνολογίας μαζί με την Κοινότητα των προγραμματιστών της Google, με το εισιτήριο να είναι μόλις στο 1 €. Ειδικά για την εβδομάδα από 11 έως 17 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα, θα πραγματοποιούνται εργαστήρια, πρωί και απόγευμα, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία, αλλά και μεμονωμένα άτομα. Στόχος αυτής της ξεχωριστής εβδομάδας είναι να εξοικειωθούν εκατομμύρια παιδιά με τον προγραμματισμό, πραγματοποιώντας, για παράδειγμα, εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση δασκάλων.

Στο περιθώριο της Έκθεσης έλαβε χώρα και το πάντα συναρπαστικό Ράλι ΔΕΘ, το οποίο φέτος διοργανώθηκε για 47η φορά και αποτέλεσε τον 5ο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλι. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν και στη ματαίωση της 5ης ειδικής διαδρομής, η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία και νικητής αναδείχτηκε ο Λάμπρος Κύρκος με συνοδηγό τον Γιώργο Πολυζώη και Mitsubishi Evo IX, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά και το Πρωτάθλημα, αφού το εναπομείναν Ράλι Κρήτης δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην κορυφή της Βαθμολογίας. Στη δεύτερη θέση, με Honda Civic Type R βρέθηκαν ο Βασίλης Καραβασίλης με τον Νίκο Ζέλλιο, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε το πλήρωμα των Γιώργου Φιλιππίδη και Δημήτρη Σαίνη, επίσης με Mitsubishi Evo IX. Από τα συνολικά 36 πληρώματα που είχαν δηλώσει συμμετοχή τερμάτισαν τα 26 προσφέροντας ένα καλό θέαμα σε όσους βρέθηκαν στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Ράλι Κρήτης.