Τα ρυπογόνα Hamburger
VS
Όταν σκεφτόμαστε την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτόματα σκεφτόμαστε καυσαέρια αυτοκινήτων, καμινάδες βιομηχανικών εγκαταστάσεων και σίγουρα όχι ένα χάμπουργκερ που ψήνεται στα κάρβουνα.
Επιστήμονες από το εργαστήριο CE-CERT, του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Έρευνα και την Τεχνολογία, του Πανεπιστημίου Riverside στην Καλιφόρνια, έχουν διαπιστώσει πως το εμπορικό μαγείρεμα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Το μαγείρεμα σε μία κουζίνα εστιατορίου παράγει λίπη, καπνό, θερμότητα, υδρατμούς, και παράγωγα καύσης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγοι κανονισμοί για τις εκπομπές αερίων ενός εστιατορίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εκπομπές αερίων από τα εστιατόρια, είναι μία μεγάλη και ανεξέλεγκτη πηγή καυσαερίων, καθώς συνολικά παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα από το σύνολο όλων των βαρέων φορτηγών. Για παράδειγμα κατά την διάρκεια παρασκευής ενός μόνο χάμπουργκερ, εκλύεται στην ατμόσφαιρα η ίδια ποσότητα CO2, με την ποσότητα που θα απελευθερωνόταν από ένα τριαξονικό φορτηγό διανύοντας 230 χλμ!!!
[Πηγή: UC Riverside]