Blog

Σωστή θέση οδήγησης.

April 27, 2011

Η φυσική στάση του σώματός μας απέχει αρκετά, από αυτήν που έχει όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας. Ειδικά, εάν έχουμε ήδη κάποιο προβληματάκι στην μέση μας, η κακή στάση του σώματος κατά την οδήγηση μπορεί να μεγεθύνει αυτό το πρόβλημα.
Το antallaktiko.blogspot.com σας δίνει μερικές συμβουλές για την σωστότερη ρύθμιση της θέσης οδήγησης:
· Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετηθεί στο κάθισμα με τέτοιο τρόπο που να σας επιτρέπει να πατήσετε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη. Τα  γόνατά σας πρέπει να είναι λυγισμένα με κλήση περίπου 130 μοιρών.
· Το κάθισμα πρέπει να έχει σταθερή επαφή με το σώμα σας, συνεπώς, συνιστάται να κάθεστε σε όρθια ή ελαφρώς επικλινή θέση με την πλάτη σας πλήρως εφαπτόμενη στο κάθισμα.
· Ρυθμίστε το ύψος του τιμονιού σας, έτσι ώστε τα χέρια σας να ακουμπούν σε αυτό σε ύψος ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό των ώμων σας, όταν βρίσκεστε στην κανονική θέση οδήγησης.
· Τοποθετήστε το μαξιλαράκι του κεφαλιού στο ίδιο ύψος με την κορυφή του κεφαλιού σας ή έως το ύψος τον ματιών σας.
· Ρυθμίστε το ύψος του καθίσματός σας ώστε το καντράν να είναι ευανάγνωστο σε εσάς. Μόλις το κάθισμα ρυθμιστεί σωστά, και τα δύο χέρια σας θα πρέπει να εμπίπτουν φυσικά πάνω στο τιμόνι στη θέση ‘’δέκα και δέκα’’ (σαν τους δείκτες του ρολογιού) με μια μικρή κλίση των αγκώνων. Κάτω του μετρίου αναστήματος οδηγοί δεν θα πρέπει να κάθονται πολύ κοντά στο τιμόνι, καθώς ο αερόσακος είναι πιθανό να προκαλέσει τραυματισμούς.
· Αποφεύγετε να κρατάτε το τιμόνι με το ένα χέρι και για να έχετε αμεσότερη αντίδραση σε απρόοπτα αλλά φυσικά και για την καλύτερη στάση του σώματος σας. Το να έχουμε το ένα χέρι να κρατάει την οροφή ή να κρέμεται από την πόρτα δεν βοηθαει σε τίποτα.
· Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους καθρέπτες μας και για να μας υπενθυμίσουν εάν καθόμαστε στο σωστό ύψος μετά από κάποια ώρα οδήγησης. Αν έχετε παρατηρήσει το πρωί μπαίνουμε στο αυτοκίνητο πιο φρέσκοι και καθόμαστε ψιλότερα και σωστότερα, αλλά με το πέρας της ημέρας και με την κόπωση η στάση μας αλλάζει. Αντί να χαμηλώνουμε, λοιπόν, τον μεσαίο καθρέπτη πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την σωστή θέση οδήγησης.
· Τέλος, μετά από ένα ταξίδι, μην βιαστείτε να ξεφορτώσετε βαριές αποσκευές αλλά φροντίστε να ξεπιαστείτε πρώτα.
Καλά και ξεκούραστα χιλιόμετρα λοιπόν!